Uskrs je vreme slavlja i radosti, ali i vreme kada je cela porodica na okupu. To je prilika da praznične dane provedemo sa našim najmilijima, i uživamo u svim čarima koje Uskrs sa sobom nosi. Da bi sve bilo još svečanije i lepše svako od nas se trudi da mu uskršnja trpeza izgleda što lepše i ukusnije. Za to vam je potrebno samo malo volje i vremena.
Uskršnja trpeza ne mora uvek biti puna nezdrave hrane i slatkih kaloričnih đakonija. Uprkos tome postoji mnogo načina da ostanemo u duhu velikog praznika, a svoju trpezu pripremimo na malo drugačiji, zdraviji način.
Ako ste do sada pravili tradicionalna jela i poslastice, možda je ova godina pravo vreme da isprobate nove recepte i na taj način iznenadite svoje ukućane. Otkrivamo vam nekoliko recepata za zdrave slatkiše i slaniše koji su idealni za ovaj praznični period.
Tradicija uskršnje trpeze danas se zadržala u gotovo svim hrišćanskim zemljama, pa je Uskrs pravo vreme da pokažete i svoje kulinarsko umeće. Pre nego što krenete sa osmišljavanjem zdrave, a ukusne uskršnje trpeze, pobrinite se da se na njoj nađe najbitniji simbol ovog praznika, a to su uskršnja jaja.
I dok je u nekim porodicama naglasak na bogatom uskršnjem doručku, drugi pak praktikuju uskršnji ručak oko kog se okuplja cela porodica. Dobra organizacija je pola posla, pa ukoliko se pitate kako da iznenadite vaše ukućane, a da se pritom na trpezi nađu i poslastice koje oni vole, izdvojite malo više vremena i krenite sa pravljenjem spiska namirnica koje će vam biti potrebne.
Uskršnja trpeza u isto vreme može biti ukusna, i zdrava uz dobru organizaciju. S toga ovaj praznik proslavite sa svojim najmilijima uz ukusnu trpezu koja će oduševiti sve članove porodice.
Uskrs je vreme slavlja, a ima li ičeg lepšeg da započnete uskršnji doručak nego uz neko lepo predjelo ili zakusku. Živimo u regionu koji obiluje svežim sezonskim namirnicama u proleće što olakšava pravljenje ukusnih i zdravih uskršnjih poslastica, a pritom i pruža priliku da budete i kreativni. Uz to poklon od porodice i šarena uskršnja jaja biće savršena dopuna predjelu, pa tradicionalno kuckanje jajima obavezno obavite uz uskršnji doručak.
Predlažemo vam nekoliko ideja za ukusni uskršnji doručak. Tako recimo možete napraviti ukusne ražnjiće od feta sira i maslina koji su pritom ukusni i zdravi.
Da biste napravili ovo ukusno jelo isecite feta sir na kockice, stavite masline i uz to dodajte čeri paradajz na ražnjiće. U činiji pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, so, biber i origano po ukusu. Potopite kockice feta sira sa maslinama u prethodno pripremljenu marinadu od maslinovog ulja i limuna, ostavite da odstoji minimum 30 minuta, napravite ražnjiće i servirajte.
Ukoliko želite da začinite svečani doručak, punjena jaja su odlična uvertira za bogato predjelo. Ovaj recept klasičnom jelu dodaje poseban šmek uz dodatak ajvara ili crvene pečene paprike.
Za pripremu će vam biti potrebno 6 tvrdo kuvanih jaja, kašičica senfa, kašičica majoneza, 15 grama ajvara, so, biber i paprika. Način pripreme je jednostavan. Tvrdo kuvana jaja isecite na pola i izvadite žumance, ostale sastojke stavite u činiju, promešajte i kašikom vratite smesu u belanca.
Za lepši ukus pospite malo aleve paprike preko jaja. Uz ovo možete servirati i salatu ili neko integralno pecivo.
Uključivanjem ovog bogatog, a zdravog doručka, možete osigurati da će vaši gosti imati svečan i ukusan početak obroka.
Nakon doručka, vreme je za uskršnji ručak koji mnogi ukućani čekaju sa nestrpljenjem. Iako ideje za uskršnji ručak često ne manjkaju, zašto ovog puta ne biste spremili malo drugačiji obrok?
Meso, kao glavna zvezda uskršnje gozbe je nezaobilazno, ali umesto prasetine ili jagnjetine izaberite teletinu. Znamo da pečenju retko ko može da odoli. I zaista, sam miris pečenog mesa i sveže hrskave korice privlači nas da odmah sednemo za sto.
Za pripremu ove gozbe biće vam potrebni: 1 kg teleće plećke, so, biber, 150 ml suncokretovog ulja, 200 g krompira, 3 glavice luka, 1 kašika brašna, 1 dcl teleće supe, 1 grančica ruzmarina.
Meso najpre odvojite od kostiju, posolite i pobiberite, urolajte i zavežite kanapom. U dobro zagrejani tiganj pecite meso dok ne porumeni, minimum pola sata. Za to vreme oljuštite krompir, iseckajte luk i sve to lagano ispržite na puteru na laganoj vatri. Meso i povrće potom posolite, pobiberite, dodajte suncokretovo ulje i stavite u zagrejanu rernu na 200°C i pecite dok meso ne omekša.
Kako bi meso bilo hrskavije, pomešajte teleću supu sa dve kašike gustina, a potom kada se meso ispeče, premažite ga i vratite u rernu na još desetak minuta, sve to ukrasite grančicom ruzmarina. Nakon toga servirajte uz goveđu supu i uz dosta povrća, i uživajte.
Za kraj ostavite ono najslađe i ono u čemu svi ukućani uživaju, a to je ukusan uskršnji kolač koji možete jesti bez griže savesti. Umesto čokoladnih, ove godine se odlučite za voćne a zdrave kolače. Cheseecake je mnogima omiljena poslastica, a podjednako je ukusan kada se pravi i u zdravoj varijanti.
Sve što vam je potrebno za ovaj zdrav slatkiš su urme, kokosovo ulje, krem sir, neutralna pavlaka, šećer u prahu ili zaslađivač i sveže borovnice.
Priprema kolača je veoma jednostavna. U okrugli kalup stavite samlevene urme koje ste prethodno očistili od koštica. Dodajte prstohvat kokosovog ulja kako bi ste formirali smesu i stavili je u kalup. Krem siru dodajte izmiksane borovnice ili slično bobičasto voće po izboru, a zatim dodajte i sir koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi.
Umutite mikserom, a u posebnoj činiji umutite slatku pavlaku, a zatim sve pomešajte. Smesom prekrijte pripremljenu podlogu, oblikujte kolač i odložite u frižider tokom cele noći. Kada se kolač stegne, dovoljno je da ga dekorišete svežim borovnicama ili drugim voćem po želji i ovaj uskršnji kolač je spreman za posluženje.
Ovi ukusni i zdravi recepti neka krase vašu uskršnju trpezu, a lepa uskršnja dekoracija samo će upotpuniti doživljaj ovog velikog praznika. Provedite savršen dan uz zdravu i lepu gozbu sa ukućanima.