.jpg)
Božić je posebno doba godine koje nas sve osvaja svojom prazničnom čarolijom. To je vreme mira, sreće i zahvalnosti za sve što nam se tokom prethodne godine desilo, kao i želja da sa ovim velikim praznikom ostanemo dobri i humani ljudi. To je takođe vreme koje provodimo sa svojom porodicom, pa su u pripremi božićnih specijaliteta često uključeni svi ukućani.
U različitim delovima zemlje postoje i različiti običaji vezani za ovaj praznik, počev od pripreme hrane koja se nađe na trpezi, kao što su bozicni kolačici, običaja ili dekoracije i lepota je upravo u toj raznolikosti.
Kod nas se mesi i česnica u koju se ubacuje novčić za koji se veruje da će onaj koji ga pronađe imati najviše sreće. Božicni kolačici samo su jedan u nizu bozicnih specijaliteta koji mogu služiti i kao dekoracija na vašoj trpezi, ali i kao dezert.
U nastavku otkrivamo kako da sami napravite ove slatkiše i obradujete ukućane.
Pred Božić često zna biti velika gužva, dok spremite, dokupite ili se setite šta vam sve treba za božićnu trpezu uvek vam se čini da ste nešto zaboravili. S toga je upravo sa pripremom ovih bozicnih specijaliteta dobro i malo ranije krenuti.
Bilo da se odlučite za tradicionalne bozicne kolačice ili zelite da napravite bozicni kolač sa suvim voćem ili kolač sa čokoladom kupite na vreme materijal i lagano krenite sa pripremom. Recepata je mnogo i za svačiji ukus, stoga uzmite papir i olovku i zabeležite vaše omiljene buduće praznične recepte.
Ovo su ukusni božični kolačići koji se mogu praviti od čokolade, lešnika ili oraha. Iako je njihova priprema vrlo laka, najbolje ih je napraviti nekoliko dana pre Božića i staviti u kutiju. Tajna je u tome da što duže vremena stoje, to su lepši, pa će svakako zasladiti božićne praznike.
Ovaj melem za nepca su još jedan primer ukusnih i dekorativnih bozicnih kolaca. Prave se poput vanilica, samo su sastojci nešto drugačiji jer ih možete posuti cimetom ili dodati orašaste plodove.
Božićni panj ili božićna grana je omiljeni božićni kolač u mnogim delovima sveta. Nekada je bio običaj da se na dan Božića donose tri velika panja, a ovaj kolač po izgledu podseća upravo na to.
Priprema ovog kolača je veoma jednostavna, a može se pripremiti prema receptu bilo kog rolata sa voćem ili čokoladom. Važno je samo da panj premažete čokoladnom glazurom kako bi ličio na koru drveta.
Medenjaci se nalaze na samom vrhu kada su kolaci za bozic u pitanju. Postoji mnogo recepata kako ih napraviti. Neki ljudi više vole okrugle kolače guste teksture, dok se drugi odlučuju za one tanke i hrskave.
Mogu se okačiti na jelku i kao jestivi ukrasi. Dovoljno je da prilikom pravljena napravite mali otvor na samom kolačiću, kako biste ga lakše zakačili na granu jelke.
Iako se oni mogu pronaći već gotovi u skoro svakoj trgovini, potrudite se da ih napravite i na taj način obradujete svoje ukućane i zajedno uživate u praznicima.