Najmirisnije drvo koje može postojati u našim selima, na planinama, sigurno je zova. U momentu cvetanja njen miris se daleko širi, a ono što se od baka pamti jeste da se cvet bere kako bi se napravio sirup za sok, koji je savršenog ukusa, dok se jedan deo cveta suši i priprema za čaj. Čaj od cveta zove uglavnom ima dvojaku ulogu, prema načinu spremanja, može se koristiti za ispijanje kada u velikoj meri pomaže kod kašlja i respiratornih problema, dok se može koristiti i kao čaj za ispiranje grla kada dođe do nekih upala.
Međutim, kada cvet prođe i započne svoj razvoj dalje, onda se iz njega rađaju bobice i nastaje crna zova. Tada se njeno korišćenje nastavlja dalje, koristi se za vino, pripremu džema, punjenja za pitu, ali i još važnije, kao lek. Ako niste verovali da crna zova može da bude snažan lek, onda je bitno da znate da je još 400 godina pre nove ere, otac medicine, Hipokrat, zovu nazvao svojim lekovitim biljem. A šta se još za zovu vezuje?
Već po prethodnim rečenicama možete da vidite kako se zova koristila kao lek, a ujedno se verovalo i smatra se i dalje da je svaki njen deo lekovit, od cveta, preko bobica, do lišća. Osim upotrebe koja uključuje ishranu i lečenje, narodi su verovali da ova biljka ima zaštitnu moć od svega što je loše, pa se neretko nalazila na prozorima i na ulazu u kuću.
Crna zova ima veoma veliko poštovanje u narodnoj medicini, a da je sve ovo istina potvrđuju i određeni lekovi čiji je jedan od sastojaka upravo ona. Koristila se u prošlosti za sve bolesti: bolove, zubobolje, kašalj, za lečenje kožnih oboljenja, za ublažavanje otoka, kao i otežanog disanja. Određena naučna ispitivanja su pokazala da bobice crne zove imaju snažan uticaj na podizanje imuniteta, pa je njeno korišćenje u toku sezona virusa i prehlada od posebne važnosti ako želite da sačuvate stabilnost svog zdravlja.
Osim smanjenja trajanja prehlade i kod podizanja imunog sistema, crna zova ima pozitivno dejstvo kada neko ima povišen krvni pritisak, problem sa viškom kilograma. Crna zova se može konzumirati kao bobica, uvek skuvana, nikada drugačije, kroz vino, džem ili drugu hranu koja je sadrži. Ali, kada se ne preporučuje njena upotreba?
Kao što smo rekli, ako se uzima direktno bobica, crna zova se nikada ne jede sa grane i sveža, već uvek kuvana i u jako malim količinama. Inače, ova biljka može da napravi određene probleme. Naravno, nekada je valja zaobići, a to je kada pijete lekove za krvni pritisak, jer svojim dejstvom pojačava njihovo dejstvo i obara pritisak više nego što sme. Osobama koje su u procesu hemioterapije takođe nisu dozvoljene, jer pojačavaju neželjene efekte, kao i kod dijabetičara i trudnica. Svi ostali, koji žele da oporave svoj imuni sistem, zaštite se od prehlada, detoksikuju organizam, crna zova je odličan lek iz prirode koji će im sve to omogućiti.